Importanta reciclarii catalizatorilor
In primele zile ale tehnologiei convertorului catalitic, se foloseau si convertoarele catalitice necontrolate, in special in vehiculele ieftine cu motoare pe benzina. Aici, compozitia amestecului aer-combustibil nu a fost reglata de o sonda lambda, ci doar fluxul de gaze de esapament a fost trecut prin blocul convertorului catalitic. In consecinta, defectarea oxidului de azot in gama de sarcini partiale frecvent utilizata a motorului, in care un amestec slab (exces de aer) asigura performante de conducere suficiente si o compozitie corespunzatoare a amestecului a fost preferata in proiectarea vehiculului din motive de economisire a combustibilului, a fost in mod corespunzator mai rea. Mai ales la motoarele cu carburatoare care au fost utilizate predominant pana la sfarsitul anilor '80. Datorita designului, controlul amestecului aer-combustibil nu a fost posibil cu aceeasi precizie ca la motoarele cu injectie a galeriei de admisie , care, prin urmare, s-a stabilit in constructia vehiculului de atunci.

Pentru motociclete (incepand din 2018) sunt si astazi catalizatori partial nereglementati; In special in cazul motocicletelor mici , cheltuielile tehnice si economice pentru un convertor catalitic reglementat nu merita adesea. Reglementarile privind emisiile permit emisii semnificativ mai mari.
Motoarele diesel nu ard un amestec preparat combustibil-aer. Combustibilul este adaugat aerului comprimat din interiorul motorului. Arderea in sine este doar local stoichiometrica sau chiar cu lipsa de oxigen. Deoarece combustibilul nu este distribuit uniform, intreaga combustie duce la un exces mare de aer si, astfel, la λ > 1. Exista, prin urmare, concentratii mari de oxigen in gazele de esapament. Ca urmare, reducerea NOx , ca si in cazul convertorului catalitic cu trei cai, nu este posibila. C n H m- si emisiile de CO pot fi totusi reduse prin utilizarea unui convertor catalitic de oxidare. Reactiile de oxidare au loc in acelasi mod ca si in cazul convertorului catalitic cu trei cai. Datorita temperaturilor semnificativ mai scazute ale gazelor de esapament in comparatie cu motoarele pe benzina, convertoarele catalitice de oxidare diesel sunt adesea instalate in apropierea galeriei de evacuare , haina de spalare contine doar platina sau paladiu sau o combinatie. Datorita metalelor pretioase din constructia unui catalizator, se recomanda reciclarea acestuia intr-un centru colectare catalizatoare.
Minimizarea NO x a motoarelor diesel poate avea loc initial prin masuri interne ale motorului, adica influentarea tintita a arderii, de exemplu prin recircularea partiala a gazelor de esapament . Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai in limite inguste, deoarece altfel emisiile de funingine vor creste si puterea motorului va scadea. Astazi, utilizarea sporita a convertoarelor catalitice de stocare a NO x sau a catalizoarelor SCR reduce emisiile de NO x ale vehiculelor diesel.
Lucrari mai recente se refera la utilizarea perovskitei in convertizoarele catalitice ale vehiculelor pentru motoarele diesel care functioneaza cu exces de oxigen pentru a-si imbunatati eficienta. Oxigenul continut in gazele de esapament impiedica utilizarea convertoarelor catalitice conventionale. Dopajul catalizatorilor care contin perovskit cu paladiu creste rezistenta la otravirea cu sulf.
De asemenea, motoarele pe benzina in doi timpi , asa cum sunt instalate astazi in motocicletele cu cilindree mica, pot fi echipate cu un catalizator de oxidare.